Een waterkanon is een geweldsmiddel dat door de ME wordt ingezet bij onlusten en demonstraties. Het waterkanon bestaat uit een voertuig waarop waterspuiten gemonteerd zijn. Die spuiten over een afstand van tientallen meters water met behoorlijke kracht, en kan mensen van hun voeten werpen en zo letterlijk betogers uit elkaar drijven.

Hoe werkt een waterkanon

Waterkanonnen zijn speciale politievoertuigen van de ME die hun eigen water vervoeren. Een voertuig kan wel 10.000 liter water bevatten, dat door de gemonteerde waterspuiten in drie verschillende richtingen tegelijk kan worden gespoten. De kracht van het water is vergelijkbaar met die van een brandweerspuit. Het is mogelijk dat het zelf rijdende waterkanon gebaseerd is op situaties waarin betogingen uit elkaar werden gedreven met brandweerwagens.

Kan een waterkanon dodelijk zijn

Het waterkanon is een niet-dodelijk wapen, in de zin dat het water niet de kracht heeft om zelf te doden. Mensen die echter door het kanon omver worden gespoten en slecht terechtkomen of onder de voet worden gelopen kunnen daar zware verwondingen aan overhouden. Als het water in het gezicht van een betoger terechtkomt kan het zwarte schade toebrengen aan de ogen of andere kwetsbare delen van het gezicht. Ook kan iemand onderkoeld raken als hij kletsnat wordt gespoten, zeker in koude jaargetijden.