We gaan een kleine test met je doen. Tel voor de grap eens het aantal elektronische apparaten dat je in huis hebt staan. Tel daarbij niet alleen de toestellen die je regelmatig gebruikt, maar ook de apparaten die ergens in de kast of op zolder liggen te verstoffen. Dat zijn er veel meer dan je gedacht had, nietwaar?

Maar hoe verantwoord is dit nou eigenlijk? Want al deze apparaten belanden vroeg of laat op de vuilnisbelt. En dan? De berg afval wordt almaar groter en groter. Dit veroorzaakt op de lange termijn een enorm probleem. In dit artikel vind je daarom een aantal tips om op een meer duurzame manier met elektronica om te gaan. Zo kun je op eenvoudige wijze zorgen voor een beter milieu. Want dat begint immers bij jezelf.

Zuinig zijn op je spullen

Het klinkt misschien erg cliché, maar wanneer je zuinig bent op je apparatuur, doe je er over het algemeen veel langer mee. Met een beschermhoes om je telefoon, tablet of laptop, voorkom je de ergste schade door een eventuele val, smak of stoot en hoef je het apparaat niet meteen weg te gooien.

Reparatie

Is een elektronisch apparaat ondanks je voorzichtigheid alsnog kapot gegaan, kijk dan eerst eens of de apparatuur nog te repareren valt in plaats van het ding linea recta de kliko in te gooien. Het laten repareren van een toestel zorgt niet alleen voor een beter milieu maar ook voor een blije bankrekening.

Schaf gebruikte apparaten aan

De meeste mensen denken waarschijnlijk niet direct aan het kopen van gebruikte apparatuur, maar het is ongetwijfeld één van de meest duurzame manieren om met elektronica om te gaan. Een refurbished iMac kopen is bijvoorbeeld een heel goede manier om je steentje bij te dragen aan een duurzaam én gezonder milieu.