De voortgang van digitale technologie is een voortdurend proces. In een hoog tempo breidt deze technologie zich uit naar algemeen dagelijks gebruik door een steeds groter wordende groep mensen. De digitale bediening van wekkers, lampen, deuren etc. wordt door veel mensen nog gezien als leuke gadgets maar het ziet ernaar uit dat in de toekomst elke huis hiermee uitgerust zal zijn.
Aansturing via smartphone
Een van de meest standaard items in een “slim huis” is slimme verlichting. Deze led lampen verbruiken minder energie en zijn te bedienen via een app op een smartphone. Zo kun je bij de philips hue gu10 white ambiance de helderheid van het licht via je telefoon bepalen zodat je niet meer naar een lichtknopje hoeft te lopen als je het licht wilt dimmen of juist helderder wilt hebben. Via een speciale stekker in het stopcontact wordt de philips hue gu10 white ambiance verbonden met het internet. Nadat je de bijbehorende app hebt gedownload is de verlichting gereed voor digitale bediening.
In een groeiend aantal huishoudens is het al heel normaal om via internet spraak opdrachten te geven voor het aan en uitdoen van licht, het zetten van een wekker en het afsluiten of openen van sloten.
De ontwikkeling van deze nieuwe technologische snufjes gaan gepaard met de ontwikkeling van duurzame apparaten. Een slim huis levert daarom behalve veel luxe ook een positieve bijdrage aan het behoudt van onze planeet.
Het is mogelijk om deze aansturing via een Wifi verbinding te laten verlopen maar er is ondertussen ook speciaal een systeem ontworpen voor huisautomatisering genaamd Zigbee. Het grote voordeel van Zigbee vergeleken met Wifi is dat het energie zuiniger is en bovendien dat is de communicatieverbinding beter zodat er zelden een opdracht herhaald hoeft te worden.
Duurzame energie