Een autoalarm is een handig stukje techniek om je waardevolle auto te beschermen tegen inbrekers. Een autoalarm is voor veel verzekeraars een verplichting om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, in geval je auto wordt gestolen.

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) geeft verschillende certificaten uit in 5 klassen voor een autoalarm. Je kunt bij https://www.worksystem.nl/ een autoalarm laten installeren. Zij kunnen je adviseren welke klasse autoalarm het beste is voor jouw auto.

Wat te doen bij autodiefstal?

Is ondanks een autoalarm je auto toch gestolen? De eerste partij die je moet informeren, is de politie. Hier doe je aangifte van diefstal en de politie heeft mogelijkheden om daders aan te pakken. Daarnaast meld je een diefstal ook bij de verzekering. De vergoeding voor de diefstal en eventuele schade is afhankelijk van hoe je verzekerd bent en of je aan de eisen van de verzekeringsmaatschappij hebt voldaan omtrent een autoalarm.

De verschillende SCM klassen

De hoogte van de SCM klasse voor de autoverzekering is bepalend voor hoe goed je auto beveiligd is tegen diefstal. Er zijn een vijftal SCM klassen, waarbij men diverse technieken gebruikt en die vaak steeds duurzamer ingezet worden.

Klasse 1 is sowieso een wettelijke verplichting voor alle voertuigen van na 1998. De techniek die hiervoor wordt gebruikt, is een dubbele startonderbreker. Hierdoor kan de auto zonder een slot in het contact nooit wegrijden. Bij klasse 2 is er een geluidssignaal toegevoegd, dat afgaat als getracht wordt om de portieren, motorkap en achterzijde te openen. Met een autoalarm met SCM klasse 3 is deze techniek uitgebreid. Het alarm gaat ook af als de hellingshoek verandert. Het takelen of opkrikken is dus niet mogelijk.

SCM klassen 4 en 5 zijn de meeste uitgebreide vormen van een autoalarm. Bij klasse 4 is er een volgsysteem ingebouwd, waarbij signalen te volgen zijn vanuit de meldkamer. Een autoalarm met SCM klasse 5 heeft daarnaast een GPS-systeem aan boord.

Niet-dodelijke wapens