Een zaklantaarn is een superhandig stuk gereedschap. Op de camping, in de kelder en op zolder, maar ook gewoon ‘s nachts in huis . Waar je ook bent, je kunt gewoon je spullen vinden en klusjes uitvoeren.

Een zaklantaarn is goedkoop, kan tegen een stootje, en moderne modellen produceren een zee van licht. Hoe doen ze dat eigenlijk? Dit is in het kort hoe een moderne zaklantaarn werkt.

Onderdelen van de zaklantaarn

Een zaklantaarn bestaat meestal uit een langwerpige buis waarin batterijen geplaatst worden. Langs de buis zitten metalen contactstrips die met elkaar verbonden kunnen worden door op de aan-uitknop te drukken. Het lichtgevende element van de zaklantaarn is een led, een lampje waarin een dun filament van het metaal wolfraam zit. Een zaklantaarn bevat een spiegelende reflector en het lampje wordt beschermd door een glazen lens.

Hoe werkt een zaklantaarn?

Als je batterijen in een zaklantaarn stopt kunnen die een elektrische stroom produceren. De stroom wordt dan via de contactstrips naar het ledje geleid, dat direct gaat branden. Om de stroomkring in gang te zetten of juist te onderbreken is er de aan-uitknop. Die zorgt ervoor dat de metalen contactstrips elkaar wel of niet fysiek raken. Ze moeten contact met elkaar maken om de stroom te laten lopen.

Als er stroom vanuit de batterijen door het ledje loopt dan gaat het wolfraam-filament gloeien, waarbij zichtbaar licht wordt geproduceerd. Ledjes zijn goedkoop en produceren heel veel licht. Door de spiegelreflector rondom het lampje wordt het geproduceerde licht bovendien vooruit gericht, waardoor je een sterke geconcentreerde lichtbundel krijgt.

Met dit eenvoudige en slimme systeem heb je te allen tijde een draagbare lichtbron bij je. Van grote, zware zaklantaarns zoals die door de politie worden gebruikt, tot de zaklampjes van smartphones met mooie telefoonhoesjes, tot minimale apparaatjes die je aan je sleutelbos kunt hangen. Een zaklantaarn is een mooi voorbeeld van hoe moderne technologie ons leven kan verbeteren!