We willen allemaal oud worden, maar er nog steeds jong uitzien en ons in optimale conditie voelen. Jammer genoeg nemen onze vitaliteit en onze gezondheid af naarmate we ouder worden.

Wetenschappers zijn naarstig op zoek naar middelen die de negatieve kanten van het ouder worden proberen te beperken. Zo ook de Nederlandse wetenschapper Peter de Keizer van het UMC Utrecht die onderzoek naar veroudering verricht. Hij ontwierp een molecule dat ervoor zorgt dat senescente cellen zichzelf vernietigen.

Wat zijn senescente cellen?

Senescente cellen zijn lichaamscellen die zich niet meer delen om nieuwe cellen te vormen, eigenlijk oude cellen dus. Deze cellen blijven wel nog in het lichaam aanwezig, maar werken niet goed meer en vormen eigenlijk een belemmering voor goede cellen. Laten we als voorbeeld de oogziekte staar nemen. Dit is een typische ouderdomsziekte die ontstaat doordat bepaalde cellen niet goed meer werken. Uiteraard kan het plaatsen van kunstlenzen hierbij een oplossing bieden. Maar zou het niet mooi zijn als deze ouderdomskwaal zich vanzelf oplost? Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat als deze senescente cellen verwijderd worden, de muizen weer een betere conditie krijgen. Het verwijderen van deze senescente cellen gebeurt echter niet door het lichaam zelf.

Opruiming van senescente cellen

Senescente cellen worden in leven gehouden door een combinatie van twee eiwitten of proteïnen, het eiwit FOXO4 en het eiwit TP53. Als deze eiwitten van elkaar kunnen losgemaakt worden, dan sterven de senescente cellen af, waardoor deze geen negatieve invloed meer hebben op goede cellen. Zoals iedereen wel weet spelen eiwitten in onze voeding een grote rol. Als je soms jeEigenTaart maakt, dan weet je wel dat eiwit hierbij een belangrijke rol speelt en dat deze voor een stuk zorgt voor het uitzicht en de structuur van de taart. Zo zijn ook de eiwitten FOXO4 en TP53 bouwstenen voor het uitzicht en de structuur van het lichaam.

Een oplossing voor chemoresistente kankercellen?

Sommige wetenschappers hopen bij deze ontdekking een oplossing te hebben gevonden voor het bestrijden van chemoresistente kankercellen en op deze manier kanker de wereld uit te helpen. Tumorcellen zijn beschadigde cellen die vol zitten met het FOXO-eiwit. Als ervoor zou worden gezorgd worden dat deze cellen afsterven, dan zou een behandeling zonder chemotherapie bij kanker heel goed mogelijk zijn.

Tot slot

Jammer genoeg is de behandeling van kanker door het verwijderen van beschadigde cellen nog verre toekomstmuziek. Voordat men dit in de praktijk kan toepassen moet er nog heel wat aanvullend onderzoek gebeuren. Ook langer leven door het verwijderen van beschadigde cellen is nog lang niet aan de orde. De testen die nu op muizen worden uitgevoerd wijzen uit dat deze wel fitter worden en dat ze een hogere leeftijd behalen, maar een maximale leeftijd blijft voorlopig nog uit.