Pepperspray is een geweldsmiddel dat door het leger en door agenten wordt gebruikt om mensen tijdelijk uit te schakelen. Pepperspray heeft als werkzame stof capsaïcine, de stof die rode pepers heet maakt. Door deze spray in het gezicht van de tegenstander te spuiten, ondervindt die ernstige irritatie en een brandende pijn, en wordt hij gedwongen om zijn ogen te sluiten. Het is één van de lichtere geweldsmiddelen van de politie en heeft een lage kans op een ernstige afloop.
Hoe wordt pepperspray gebruikt
Pepperspray wordt meestal op korte afstand vanuit een spuitbus richting het slachtoffer gespoten. Doordat het gaat om een spray kunnen ook (onschuldige) omstanders geraakt worden. Er zijn ook pistolen die op een vrij korte afstand pepperspray kunnen afvuren, wat het bereik van het wapen vergroot. In bepaalde landen maakt de politie zelfs gebruik van chili granaten, die op dezelfde manier worden gebruikt als traangasgranaten. In Nederland mogen alleen politieagenten gebruik maken van pepperspray. Om dit geweldsmiddel te mogen dragen moeten ze een verplichte training hebben gevolgd en moet er een situatie van bepaalde ernst ontstaan zijn. Voor Nederlandse burgers is het niet toegestaan om de spray te bezitten of te gebruiken. Of pepperspray legaal is verschilt per land. Burgers in de Verenigde Staten mogen de spray bij zich dragen en gebruiken. In de meeste Europese landen mogen alleen wetshandhavers het wapen bij zich dragen.
Hoe werkt pepperspray
De werkzame stof in pepperspray is capsaïcine, een natuurlijk bestanddeel van rode pepers. Er zijn veel verschillende rassen pepers, van de zeer milde paprika tot rassen als de Ghost pepper, die in Azië op hekken wordt gesmeerd om olifanten uit tuinen te weren. Voor de productie van pepperspray worden de allerheetste soorten pepers gebruikt waaruit een extract van de werkzame stof capsaïcine wordt gewonnen. Als het extract met de spray verstoven wordt en in iemands gezicht terechtkomt, veroorzaakt dat een onmiddellijke ontstekingsreactie. De stof veroorzaakt een brandende pijn op de slijmvliezen van de neus, mond en ogen. Ook sluit de getroffen persoon automatisch zijn ogen, waardoor hij zijn omgeving niet meer kan zien. Door het intense ongemak dat pepperspray veroorzaakt denkt een persoon niet meer aan terugvechten, en kan hij gemakkelijk door de politie worden aangehouden.
Kan pepperspray dodelijk zijn
Vergeleken met traangas en andere niet-dodelijke wapens is pepperspray veel veiliger. De effecten van de spray kunnen wel lange tijd aanhouden. Pepperspray kan in theorie dodelijk zijn, omdat het ook een ontstekingsreactie van de luchtwegen veroorzaakt. Patiënten die al moeite hebben met ademhalen, bijvoorbeeld omdat ze astma of een andere luchtwegaandoening hebben, kunnen stikken als ze pepperspray inademen. Dit komt echter zelden voor, en pepperspray levert over het algemeen geen permanente schade op bij mensen die er aan worden blootgesteld.